NFT Sözleşme Oluşturma
Akıllı Sözleşmelerle NFT’ler Oluşturma
NFT’ler, NFT çıkarma olarak bilinen bir süreç dahilinde oluşturulurlar.
Bu süreçte görüntü, video, kısa ses dosyaları ve diğer dijital dosyalar bir blockchain üzerinde kripto varlıklarına dönüştürülürler.
NFT çıkardığınızda, esasen kripto varlıklarınızın özelliklerini belirleyen akıllı sözleşme kodunu yapılandırmış olursunuz.
NFT’lerin uygulamalarla kolayca etkileşim kurabilmesini sağlamak için çeşitli standartlar oluşturulmuştur.
Örneğin, NFT oluşturma araçlarına sahip olan TRON, EOS ve Tezos gibi çeşitli akıllı sözleşme blockchainleri vardır.
Akıllı sözleşmeler ve NFT’lerin nasıl kodlanması gerektiğine yönelik ortak bir standart olmadan, farklı platformlar üzerinde çıkarılan NFT’lerin aynı NFT pazarında alınıp satılması mümkün olmayabilirler.
NFT oluşturmak için akıllı sözleşme standartları
Kripto dünyasındaki çeşitli standartlar arasında Ethereum’un ERC-721 standardı, Ethereum üzerindeki ilk benzersiz token standardı olduğu için en yaygın kullanılandır. NFT dünyasında öncü olan bu standart, birçok kişi tarafından NFT oluşturmak ve çıkarmak için kullanılırlar. ERC-721, tüm tokenlerin benzersiz olmasını ve eşsiz bir token kimliğine sahip olmasını gerektirir. Bu koşul, diğer standartlar tarafından zorunlu kılınmayabilirler.
ERC-721’in dışında, çoğunlukla NFT oyun dünyasında kullanılan başka bir standart daha vardır. ERC-1155 standardı, hem oyun içi para birimleri gibi birbiriyle değiştirilebilir varlıkları hem de sınırlı sayıda üretilmiş kıyafetler gibi benzersiz varlıkları içermek üzere oluşturulmuştur.
-
Akıllı sözleşmeler, blockchain dünyasındaki pek çok kullanım alanında önemli bir rol oynar.
-
NFT akıllı sözleşmeleri özellikle de meta evren ve Web3’ün daha fazla ilgi çe
-
kmesiyle gitgide daha fazla önem kazanmaktadır.
-
NFT akıllı sözleşmelerinin ne olduğunu, nasıl hizmet gördüğünü ve bu sözleşmeleri nasıl kullanabileceğinizi makalemizden öğrenebilirsiniz.
NFT akıllı sözleşmelerini nelerin “akıllı” kıldığı, bu sözleşmelerin nasıl hizmet gördüğü ve hangi özelliklere sahip olduğunun yanı sıra mevcut ve potansiyel kullanım alanlarını öğrenin.
NFT‘lerin varlıklarını blockchain üzerinde sürdürdüklerini ve akıllı sözleşmelerin yardımıyla idare edildiklerini biliyor muydunuz? Bir NFT aldığınız veya sattığınızda, bu işlemi gerçekleştirmek için büyük ihtimalle bir akıllı sözleşme kullanırsınız.
Bu güvenilir yazılım çözümü ve bu çözümün mülkiyetin doğrulanmasını, sahtecilikle mücadele edilmesini ve çok daha fazlasını nasıl sağladığı hakkında daha fazla bilgi edinin.
Akıllı sözleşmeleri kullanmanın avantajları
İşlemlerin güvene dayalı olmayan bir sistemde gerçekleştirilmesini sağlarlar. Bu da tarafların birbirini tanımadan ve birbirine güvenmek zorunda kalmadan etkileşim kurabilm
esini sağlar.
Aracılara ve evrak işlerine ihtiyacı ortadan kaldırarak hızı artırır ve maliyeti düşürürler.
Akıllı sözleşmeler değiştirilemez ve konuşlandırıldıktan sonra üzerinde oynama yapılamaz. Bu da onları daha güvenli kılar.
Akıllı sözleşmeler herkese açık bir blockchainde konuşlandırılmaları durumunda şeffaftır ve herkes tarafından görülebilir.
Konuşlandırılmadan önce özelleştirilebilirler ve bu da onları çeşitli kullanım alanları için uygun bir hale getirir.
Akıllı sözleşmeler deterministiktir ve yalnızca programlandığı şeyleri yapar.
Otomatik oldukları için insan hatası riski yoktur.
Bununla birlikte, akıllı sözleşmeler geleneksel sözleşmelerin aksine, yasal olarak bağlayıcı değildir.
Diğer bir deyişle, bu kod satırları bir blockchain üzerinde işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlasalar da zincir dışı sözleşmeleri yürütemezler.
Akıllı Sözleşmelerle NFT’ler Oluşturma
NFT’ler, NFT çıkarma olarak bilinen bir süreç dahilinde oluşturulur.
Bu süreçte görüntü, video, ses dosyaları ve dijital dosyalar bir blockchain üzerinde kripto varlıklarına dönüştürülürler.
NFT çıkardığınızda, esasen kripto varlıklarınızın özelliklerini belirleyen akıllı sözleşme kodunu yapılandırmış olursunuz.
NFT’lerin uygulamalarla kolayca etkileşim kurabilmesini sağlamak için çeşitli standartlar oluşturulmuştur. Örneğin: NFT oluşturma araçlarına sahip olan TRON, EOS ve Tezos gibi çeşitli akıllı sözleşme blockchainleri vardır. Akıllı sözleşmeler ve NFT’lerin nasıl kodlanması gerektiğine yönelik ortak bir standart olmadan, farklı platformlar üzerinde çıkarılan NFT’lerin aynı NFT pazarında alınıp satılması mümkün olmayabilir.NFT çıkardıktan sonra NFT pazarında satılabilir.
NFT Oluşturmak İçin Akıllı Sözleşme Standartları
Kripto dünyasındaki çeşitli standartlar arasında Ethereum’un ERC-721 standardı. Ethereum üzerindeki ilk benzersiz token standardı olduğu için en yaygın kullanılandır. NFT dünyasında öncü olan bu standart, birçok kişi tarafından NFT oluşturmak ve çıkarmak için kullanılırlar. ERC-721, tüm tokenlerin benzersiz olmasını ve eşsiz bir token kimliğine sahip olmasını gerektirir. Bu koşul, diğer standartlar tarafından zorunlu kılınmayabilirler.
- ERC-721’in dışında, çoğunlukla NFT oyun dünyasında kullanılan başka bir standart daha vardır.
- ERC-1155 standardı, hem oyun içi para birimleri gibi birbiriyle değiştirilebilen varlıkları içermek üzere oluşturulmuştur.
İntihal Ve Sahteciliğin Önlenmesi
Akıllı sözleşmeler, NFT’ler aracılığıyla intihal ve sahteciliğin önlenmesini de sağlayabilmektedir. Blockchain üzerinde yer aldıkları için bir NFT veya tokenin oluşturulma yeri ve zamanını, yani kayıtlı ilk cüzdan adresini otomatik olarak kontrol eder. Aynı zamanda akıllı sözleşmeler içerik üreticinin mülkiyetini de takip edebilirler. Sahte sertifikaları engelleyebilirler ve sahte ürün sorununu ortadan kaldırabilmektedir. Örneğin, belirli ön koşulları karşılamayan ürünler otomatik olarak filtrelenebilirler.