NFT Market Kurulumu

 

NFT nedir?

NFT,  benzersiz bir varlığı temsil eden, blockchain üzerindeki kriptografik bir token türüdür. Bunlar tamamen dijital varlıklar olabilecekleri gibi, gerçek dünyadaki varlıkların tokenize edilmiş biçimleri de olabilirler.

NFT Market Nedir?

NFT’ler, sanat eserlerinin dijitale uyarlanması ve online olarak satılması mantığıyla oluşturulan bir sanal pazar içeriğidir. Çağımızın gerekliliği olan teknolojinin sanatı da sarması ve sanatın da para birimleri gibi dijital ortamda bulunmasıyla NFT’ler açığa çıkmıştır.Birbiriyle değiştirilebilirlik nedir?

NFT’yi diğerlerinden farklı kılan diğer bir özellik de benzersiz oluşudur. Birbiriyle değiştirilebilirlik özelliğine verilebilecek en güzel örneklerin başında para birimleri gelir.  yani Homojen olmaları nedeniyle 5 $’lık banknotu, 5 $’lık başka bir banknotla kolayca değiştirebilirsiniz. Benzersiz olmalarıyla değil de değerleriyle tanımlandıklarından, bunları birbiriyle kolayca değiştirebilirsiniz.

Öte yandan NFT’ler ise birbirleriyle değiştirilemez. Her NFT, kendini diğerlerinden farklı kılan kendine özgü ve benzersiz bir tanımlayıcıya sahiptir. Bu durum, dijital alemde orijinallik ve sahipliğin doğrulanabilir bir kanıtı olarak işlev görmekte.

NFT’ler nasıl hizmet görür?

NFT’lerin oluşturulması ve düzenlenmesi için çok çeşitli çerçeveler vardır. En popüler olanlar, Ethereum blockchaini üzerindeki ERC-721 ve ERC-1155’tir. BNB Chain’in de BEP-721 ve BEP-1155 olmak üzere kendi standartları vardır. NFT’ler sahibinin izni olmadan, NFT’yi çıkaran kişi tarafından bile çoğaltılamaz ve transfer edilemez.

Binance NFT Pazarı, OpenSea ve Treasureland gibi açık pazar yerlerinde NFT alıp satabilirsiniz. Bu pazarlar alıcılarla satıcıların bağlantı kurmalarını sağlar. Her NFT’nin değeri benzersizdir. NFT’lerin fiyatı, piyasadaki arz ve talep durumuna bağlı olarak değişebilirler.

NFT’ler nasıl oluşturulmakta?

NFT oluşturmanın ilk adımı çıkarma işlemidir.  yani çıkarma işlemi ile kastedilen, görüntüleri, videoları, ses dosyalarını ve diğer dijital dosyaları blockchain üzerindeki kripto varlıklara dönüştürmektir. NFT blockchain üzerinde var olduğundan, maniple edilmesi ve üzerinde oynama yapılması zordur. NFT’nin benzersiz verileri, orijinalliğini ve mülkiyetini doğrulamayı kolaylaştırır.

Oluşturulan her NFT’de, NFT’nin sahibi/oluşturucusu, NFT’nin meta verilerinin içerisine imzanın eklenmesi suretiyle sanat eserinin imzalanması gibi, eserin içerisinde belirli bilgileri de saklanabilmekte.

NFT’lerin gerçekten de sahibi oluyor musunuz?

NFT’lerin çoğunun aynı anda sadece bir sahibi olabilmekte.  yani  Mülkiyet, diğer tokenler tarafından çoğaltılamayan benzersiz bir kimlik ve meta veriler aracılığıyla yönetilmektedir.

Ancak hisseli NFT’ler de dikkat çekmeye başlıyor. Hisseli NFT ile kastedilen, bütün haldeki bir NFT’nin alınarak küçük hisselere bölünmesidir.  bu sayede, bir NFT’nin hisselerinin her birinin sahibi farklı bir kişi olabilmekte.